Hírek - EseményekKorábbi események


Nagyjaink. Palotai hírességek, híres palotaiak - 2021. november 2.


A megemlékezés hangulatát és a résztvevők számát is nagyban emelte Deli István viharlámpa gyűjteményének felhasználása! Köszönet érte!Aradi vértanúk emlékére - 2021. október 6.


Megható megemlékezést tartott a Helytörténeti Egyesület a Kelemen Emlékparkban az Aradi vértanúk emlékére!

Köszönet Haluska Margit és Nyerges Mihály kedves közreműködéséért! A zenei betétek méltóak voltak!
Köszönet a Kelemen László Művelődési Háznak a virágosításért!
Tisztelet a hősöknek! Nyugodjanak békében!


Emléktábla avatás - 2021. szeptember 30.


Egyesületi tagunk Dr Várkonyiné Trembeczki Ágnes kezdeményezésére és célzott anyagi támogatásával egy márvány emléktáblát készítettünk a helyi Dér István Általános Iskola falára. Az emlékezés apropója a korábban e falak közt négy évig működött gimnázium. 

Sikeresen lebonyolítottuk a gimnáziumi emléktábla avatást. Az ünnepségről részletes felvétel készült, az alábbi linken megtekinthető.

A Délmagyar 2021 szeptember 30-án ezt írta:

Őrzik a palotai gimnázium emlékét 

Szabó Imre

Csanádpalotán egykor, több mint fél évszázada, ha csak néhány évig is, de működött gimnázium. Emlékét mostantól az egyik öregdiáknak köszönhetően tábla őrzi a kisváros főterén.

- Isteni volt, felejthetetlen - mondta meghatottan, könnyeivel küszködve Várkonyiné Trembeczki Ágnes, aki az egykori csanádpalotai gimnázium diákja volt.


Az élet ugyan az érettségi után másfelé sodorta, de végül visszaköltözött oda, ahol született, és ez nagyrészt azoknak a csodaszép emlékeknek köszönhető, amelyekben a gimnáziumi évek alatt része volt.

Most ő készíttetett emléktáblát, amit a valamikori gimnáziumnak is otthont adó helyi általános iskola falán csütörtökön lepleztek le.

A csanádpalotai helytörténeti egyesület által szervezett ünnepségen elhangzott, a falu nappali tagozatos, általános gimnáziuma 1963 és 1967 között működött. Megalapítása egy akkori kormányrendeletnek volt köszönhető, ami előirányozta a vidék felemelését, és szorgalmazta, hogy kisvárosokban, falvakban is induljon középiskolai képzés.

Ami a palotait illeti, ezt egészen komolyan vették helyben, hiszen például a diákoknak egyenruhát és sapkát kellett viselniük, a németül tanuló diákokat tanulmányútra vitték az akkori Kelet-Németországba, de arra is volt példa, hogy az egyik pedagógus estefelé körbebiciklizte a falut, ellenőrizve, hogy a gimnazisták sötétedés után nincsenek-e az utcán - ez ugyanis tilos volt.

Volt idő, hogy egyszerre 3 osztály volt, és színjátszókörük, néptánccsoportjuk is volt.

Trembeczki Ágnes jó szívvel emlékezett az egykori tanárokra, a ma már 90 felett járó volt osztályfőnökre, Spák Imrére és persze a diáktársakra, akikkel rendszeresen tartanak osztálytalálkozót. Őt azért íratták gimnáziumba, hogy neki már ne kelljen nehéz paraszti munkát végeznie, és azért a palotaiba, mert így tudott vigyázni az öccsére, aki az egy épületben lévő általános iskolában tanult.

- A mi évfolyamunknak még megengedték, hogy itt érettségizzen, de az utánunk következőknek már Makón, a Juhász Gyula nevét viselő gimnáziumban kellett befejezniük a tanulmányaikat - tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a palotai gimnázium színvonalas volt, hiszen például az ő 28 fős osztályából 20 nebulónak sikerült egyetemre vagy főiskolára bejutni, és ez az arány megfelelt az akkori átlagnak.

Ma már nem tudni, hogy a gimnázium sorsát mi pecsételte meg. Van, aki úgy emlékszik, a helyi tanács nemet mondott arra az igényre, hogy építsenek önálló épületet a középiskolának, mások úgy emlékeznek, egy központi rendelkezés szüntette meg. Ami biztos: ma már sehol sincs semmilyen hivatalos, írásos nyoma, pedig levelező tagozatos gimnáziumi oktatás 1986-ig még folyt Palotán. Mostantól - a csütörtökön felavatott emléktáblán kívül - az is őrzi az emlékét, hogy története visszaemlékezésként bekerült a helyi értéktárba.


Kulturális Örökség Napja - 2021. szeptember 19.

Kulturális örökség napja alkalmából kerékpár túra keretében jártuk be településünk egyes nevezetességeit. A túrát Forró Flóra és Ádók Péter szervezte és több egyesületi tagunk, mint előadó is részt vett.I. Palotai Civilek Napja - 2021. szeptember 11.


Szeptember 11-én került megrendezésre
az I. Palotai Civilek Napja szabadtéri rendezvény. Egyesületünk a 600 éves kiállítással és bemutatkozó előadással vett részt. 

Köszönjük Ádók Istvánnak és Forró Flórának!Virágültetés a keresztnél - 2021. augusztus 21.


A településünkön örvendetesen civil akciók indultak az utcák, terek takarítására. Egyesületünk is csatlakozott a kezdeményezéshez. Mi az útszéli keresztek környékét és az iskolák előtt takarítottunk és virágosítottunk.


600 éves Csanádpalota Kiállítás - 2021. július 17.


A Csanádpalota fennállásának 600 éves évfordulójára összeállított kiállítást a Városnap alkalmával annak keretében tartottuk. A kiállításon egy részletes előadás is volt Fejes Ferenc egyesület elnökségi tag, helytörténet kutató, nyugalmazott iskolaigazgató részéről.

https://www.facebook.com/onkormanyzatcsanadpalota/videos/159553936262921


Tájházak Napja Makón - 2021. július 7.


Értéktárak, tájházak (múzeumok éjszakája) bemutatkozásán Makón a Csanádpalotai Értéktár képviseletében vettünk részt. Kiállítottuk Kelemen László életét bemutató diarámát, valamint Asztalos P. Kálmán életútját. A Csanádpalotai Hagyományőrző Néptánc csoport is fellépett. Az értéktárban szereplő margarinos kiflit az egyesület tagjai sütötték. Mind elfogyott!


A kövegyi gémeskút - 2021. tavasz


A kövegyi csordakút 2020-ban megkezdett felújítása 2021 tavaszára befejeződött. A felújítás Vetró József és az általa összefogott csapat munkáját dicséri. A segítők és támogatók nevei a táblán fel vannak sorolva. Köszönjük! 

A kút ünnepélyes felavatása a vírus helyzet és más egészségügyi problémák miatt még nem valósult meg, de nem tettünk le róla! A lényeg, hogy bárki arra járó leülhet és megnézheti a múlt e megmentett darabját.


2020. évi beszámoló - 2021. május


Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület 2021.05.29-én a csanádpalotai horgásztónál - egy csodálatos környezetben - közgyűlést tartott. Jelen voltak az egyesület alapítótagjai, a meghívott tiszteletbeli tagok és az egyesület új tagjai is.

A közgyűlésen Benke Marcell elnök ismertette az egyesület 2020. évi tevékenységét és elmondta a 2021. évre tervezett eseményeket, feladatokat, célkitűzéseket.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

Ezután egy közös ebéd keretében kötetlen beszélgetés folytatódott. Köszönet illeti az ebéd és a sok sütemény elkészítőit is.

Mellékeljük a 2020. évi szöveges beszámoló
és a 2021. évi szöveges tervet.


Megjelent a Délmagyarország-ban: 

Gyertyákat és mécseseket gyújtottak 2021. 04. 28.
 

Ma lett 600 éves Csanádpalota

Tóth A. Péter

A Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület szerda kora este gyertyagyújtást szervezett a Nepomuki Szent János templomnál.

A résztvevők a település legidősebb épülete előtt – Csanádpalota 600. évfordulóján – egy-egy szál gyertya meggyújtásával emlékeztek.

– Bízunk benne, hogy még tisztul a kép a falu múltjáról, és fel tudunk lebbenteni egy-két fátylat. A minimum, hogy kötelességünk fenntartani az emlékezés folyamatát, átadni, megörökíteni azt, amit már tudunk a múltról, azt, amit a jelenben cselekszünk

– mondta lapunknak Benke Marcell, a Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület elnöke.

A csendes megemlékezésen felelevenítették Csanádpalota múltját, megalapítását. Az egyesület elnöke hangsúlyozta, a jelenkor emlékezőinek az a feladata, hogy felkutassák mindazt, amit az előttük járó falukutatók, krónika írók már kiderítettek, lejegyeztek. A község első írásos említése 1421. április 28-hoz kötődik, egy okirat tanúsága szerint a nagylaki Jánki család birtoka volt a terület. 1893-tól vált hivatalosan Csanádpalotává, ekkor a település lakói katolikus magyarok voltak, mellettük az elmagyarosodott tótok (szlovákok) száma volt jelentős.

– Voltak tragédiák, háborús veszteségek, pusztító járványok, éhínségek, a lakosság létszáma a pár száztól a hatezerig váltakozott. Jelen korunkban egy csendes pusztulásnak lehetünk a szemtanúi, a lakosság elköltözött, elöregszik, csökken. A jövő ködfüggönyén segít átlátnunk, ha ismerjük a múlt emberpróbáló történéseit, tanulságait. Minden hullámvölgy után felemelkedés jött, bízzunk tehát a jövőben! – fogalmazott Benke Marcell, aki újabb 600 évet kívánt Csanádpalotának.A kövegyi gémeskút felújítási munkái - 2020. november


A nyár elején fogalmazódott meg a kövegyi gémeskút felújításának ötlete. 

Az előkészítés már a nyáron megkezdődött, mostanában pedig a gém felállításával folytatódott a látványos munka. A felújítás Vetró József mester vezetésével több résztvevő és támogató segítségével folyik. 

A későbbiekben folyamatosan beszámolunk a munkáról.


2021. január


A gémes kút felújítás újabb állomása.Temetői túrát szervezett a Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület
 - 2020. október

"Van egy nap, amikor kimegy a falu a temetőbe virággal, fénnyel, ami elmúlik, és békével, szeretettel, ami nem múlik el. Nincs már ezen a napon fájdalom, csak enyhe távoli szomorúság úszik a táj felett, mint maga az ősz bánatos, ködös álomra készülő ragyogása." 
Fekete István szavaival indítom a mai megemlékezésünket, melyen a település közéleti személyiségei közül idézünk meg párat, ezzel is adózva a köz érdekében tett munkálkodásuk előtt.
Csanádpalota híres személyiségeire gyertyagyújtással emlékeztünk meg. Hagyományt szeretnénk teremteni, minden évben halottak napján felkeressük sírjukat. 

Hajasné Erzsike, elnökségi tag megemlékező gondolatait hallhattuk. 

Először az Emlékparkban, a régi temetőben kerestük fel
Kelemen László, Brengartner Henrik, Csikesz Lajos, Buja György és Búja Lajos emlékhelyét.
Majd megemlékezésünket az új temetőben folytattuk, ahol mécsest gyújtottunk
Asztalos P. Kálmán, Bazsó Dénes, Hári Lajos, ill. Németi Bálint emlékére.

A jövőben az Egyesület további nagyjainkkal egészíti ki a megemlékezések sorát. 2020. október 6-i megemlékezésNémetiné Kodrán Erzsébet könyvbemutatója - 2020.09.26.A.P.K. Tájház látogatása - 2020.09.02.Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület székhelye
Udvar és a gyűjtemények rendezése  - 2020. szeptemberCsanádpalotai Helytörténeti Egyesület megalakulása - 2020. augusztusTrianon 100 megemlékezés