Hírek - Események


Búzaszentelés - 2024. április 26.

Egyesületünk - elsősorban Benkéné Zsuzsika és Hajasné Erzsike - szervezésében felújította a régi búzaszentelés hagyományát. Az egyházon túl fontos partner volt az iskola vezetése, elsősorban Debreczeni Istvánné Gabika. Az április 26-án - Szent Márk napjához kapcsolódó - rendezvényt a battonyai út mentén álló kereszt történetének megismerésével gazdagítottuk.


Helytörténeti Füzetek 3. -  Könyvbemutató - 2024. március 23.

A felújított művelődési házban tartottuk meg könyv bemutatónkat. A "helytörténeti füzetek" sorozatunk harmadik számát nagy érdeklődéssel követték a megjelentek. Az eseményt Asztalos P. Kálmán halálának 35-ik évfordulója alkalmából tartott megemlékezéssel kezdtük, a róla elnevezett tájházban. A könyvbemutatót kulturális műsorral és Dér István képeiből rendezett kiállítással színesítettük.


Benke Marcell riportja a Könyvbemutatóról a Rádió7-ben volt hallható:


Helytörténeti Füzetek 3. - 2023. december

December elejére elkészültünk a Helytörténeti Füzetek 3. száma írásával és szerkesztésével. Az anyagot Hajas Lászlóné a nyomdába leadta. A képek beszerkesztése után a terjedelme megközelíti a kétszáz oldalt, 12 szerző írását mutatjuk be. Megítélésünk szerint ez az eddigi legkomolyabb anyagunk. A könyv nyomtatása 2024-ben készül el, így a könyvbemutató később lesz megtartva.


Luca napi rendezvény - 2023. december 13.

A Művelődési Házzal közösen Luca napi rendezvényt szerveztünk a Tájházban. Az itt ekkor tartott ablaknyitogatóba is bekapcsolódtunk. 


Adventi Ablaknyitogatás - 2023. december 7. 

Részt vettünk az adventi "Ablaknyitogatás" -ban. Étellel, itallal kedveskedtünk a játékban résztvevőknek. December 7-én a székházunknál, a régi mozinál. 


A Palotai Krónika összes számát rendszereztük - 2023. november

Az ARCANUM Kft által biztosított lehetőséggel éltünk, digitalizáltattuk a teljes anyagot. Így egyrészt pdf formátumban rendelkezésünkre állnak a Palotai Krónika 1969-2023 számai, másrészt országosan elérhetővé váltak a kutatók és érdeklődők számára.


2023. októberi megemlékezések


Október 23. forradalom emlékére rendezett koszorúzáson vettünk részt. Az Egyesület nevében mécsest gyújtottunk. 

A halottak napja alkalmából Csanádpalota "Nagyjaira" -ra emlékeztünk és mécseseket gyújtottunk október 31-én. A megemlékezésre a rossz idő miatt a Templom előtt került sor.


Tájházak Szövetsége Tájházak Találkozója - 2023. október 27.

A Makói József Attila Múzeumban szervezett dél-alföldi tájházak találkozóján vettünk részt.


Városnap, Tájház avatása - 2023. szeptember 22-23.

Városnapon, szeptember 22-23. részt vettünk a Tájház avatásán, majd a kiállításon egésznapos felügyeletet, tárlatvezetést végeztünk. Babakiállítás szervezésében és felügyeletében vettünk részt a volt Takarékszövetkezet helyiségében.

A Tájház újra berendezése kapcsán végzett munkánk elismeréseképpen a városnapon elismerő oklevelet kapott több tagunk Csanádpalota polgármesterétől.


Ízőrzők forgatása Csanádpalotán - 2023 szeptember 4-5.

Egyesületünk több tagja aktívan közreműködött. Kiemelten Benkéné Bogdán Zsuzsanna és Hajas Lászlóné.

Délmagyar/Szabó Imre/:

A települést mutatta be a napokban a Duna Televízió Ízőrzők című országjáró műsora. A csaknem félórás, hangulatos riportfilmben szerepelnek a kisváros épített örökségének olyan nevezetességei, mint például a városháza, a római katolikus templom, a Kelemen László emlékpark, az Asztalos P. Kálmán tájház. Többször felbukkan benne egy-egy produkcióval a Búzavirág népdalkör és citerazenekar, illetve a Hagyományőrző néptánccsoport is. A műsor fő témája persze a gasztronómia volt, így a nézők olyan ételek elkészítésével ismerkedhetnek meg, mint Csanádpalota legényfogó levese, a margarinos kifli, a palotai halászlé, a töltött dagadó savanyú káposzta ágyon és a tót kalács.

Az ötletgazda – aki a stábot megkereste – a helybeli Benkéné Bogdán Zsuzsanna, a palotai múlt értékeit bemutató közösségi oldal szerkesztője volt. Azt, hogy ki és mi szerepeljen a nyáron leforgatott filmben, helyben, közösen döntötték el. A forgatás fő helyszíne az Asztalos P. Kálmán Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház volt, amelyet a településen élők összefogásával sikerült tatarozni és újra berendezni. A tájház régi kemencéjét is felújították – ebben készültek a leves kivételével az ételek. Megtudtuk, a kemence üzemeltetésben például Bán Zoltán, Palota ikonikus szakácsa vállalt nagy szerepet, a tót kalácsot pedig Kovács Kálmánné Marika már nem először készítette el, sokszor süti különböző rendezvényekre.

A műsor a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) oldalán ide kattintva megtalálható.

A receptek az Ízörzők honlapján ide kattintva megtalálhatók.


Asztalos P. Kálmán Tájház újra berendezése - 2023 augusztus

Egyesületünk tagjai nagymértékben közreműködtek, kiemelten Benkéné Bogdán Zsuzsanna, Hajas Lászlóné, Benke Marcell, Hajas László, Ádók István.

A sokszinuvidek.24.hu oldalon olvasható cikk elolvasható
ide kattintva.

Saját készítésű bemutató videó ide kattintva megtekinthető. 


Marosvidék Baráti Társaság csanádpalotai találkozó - 2023. július 29.

A Marosvidék Baráti Társaság az idén július 29-én Csanádpalotára látogatott. Az egész napos program során Egyesületünk volt a vendéglátó. Bemutattuk nevezetes helyeinket, jó hangulatú találkozó volt.


Filmvetítés - 2023. június 15.

A könyvtárban szerveztünk filmvetítést június 15-én. A pitvarosi kitelepítettekről készült dokumentumfilmet mutatták be az alkotók, Szikszai Zsuzsanna és Czibolya Kálmán.


Nemzeti összetartozás - 2023. június 04.

Az Önkormányzat által szervezett összetartozás napi megemlékezésen részt vettünk, mi is gyújtottunk mécsest, helyeztünk el virágot. 


Egyesület közgyűlése - 2023. május 25.

Az Egyesület 2023. május 25-én tartotta a 2022. év beszámoló közgyűlését a Fényes vendéglőben. Elfogadásra került az éves mérleg illetve beszámoló. Az anyag a dokumentumok közé feltöltve.


Kálmány Lajos konferencia - 2023. május 06.

Egyesületünk segítőként hozzájárult a május 6-án sorra kerülő Kálmány Lajos konferencia szervezéséhez.

Generációkat kereszteltek már meg a csanádpalotai templomban

A templom felszentelésének 250. évfordulójára elkészült kiállítás anyagának összegyűjtésében a Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület tagsága is kivette a részét. Benke Marcell elnök a Rádió 7-nek arról számolt be, hogy a templom és a parókia a város két legrégebbi épülete, így rengeteg tárgyi emléket sikerült felkutatni róluk. Kifejtette: a templom nemcsak szakrális értelemben fontos a palotaiaknak, hanem személyesen is kötődnek hozzá. Benke Marcellt, a Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület elnökét Kormos Tamás kérdezte.


Kitelepítettek Emléknapja - 2023. április 12. 

2023 április 12-én a Kitelepítettek Emléknapja alkalmából Pitvaroson tartott rendezvényen vettünk részt és koszorút helyeztünk el az emléktáblán.


Könyvbörze - 2023. március 11.

2023 március 11-én könyvbörzét tartottunk, mindkét megjelent füzetünk megvásárlására adtunk lehetőséget. Ár: 1000ft/dbMegemlékezés a világháborús áldozatok emlékére - 2023. január 12.

2023. január 12-én gyertyagyújtással emlékeztünk meg a két világháború palotai áldozatairól.


Helytörténet Füzetek 2. száma elkészült - 2022. december 16.

A könyvbemutatóra 2022. december 16-án került sor a Fényes vendéglőben. A szerzők/szerkesztők bemutatták a könyvet, az iskolások és a Népdalkör bevonásával több műsorszámmal színesítettük az estet, ami vacsorával zárult.


Tovább bővítettük Palota "Nagyjai"-nak névsorát - 2022. október 27.

Közös gyertyagyújtás a két temetőben. 

A Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület szervezte meg csütörtökön az eseményt.

A közelgő Halottak Napja alkalmából Csanádpalota elhunyt nagyjairól emlékeztek meg. Az eseményt szervező Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület elnöke, Benke Marcell a Rádió 7-nek elmondta: három helyszínen, a régi és az új temetőben, valamint a kápolna előtti keresztnél tartottak egy-egy rövid megemlékezést. Az egyesület 19 neves palotai sírhelyét vette már lajstromba. Az elnök hozzátette: a legismertebb közülük Kelemen László, a magyar színjátszás megalapítója.

Benke Marcell elárulta: egyesületük folyamatosan kutatja a város múltját, így jött annak az ötlete, hogy a neves palotaiakról is megemlékezzenek. Az elnök kifejtette: annak ellenére, hogy kisvárosról van szó, nagyon sok jelentős személyiség indult innen.

Forrás: https://promenad24.hu/2022/10/28/csanadpalota-nagyjairol-emlekeztek-meg/


Megemlékeztünk az aradi vértanúkról - 2022. október 06.


"Tájak, színek, kincsek" festménykiállítás - 2022. szeptember 29.

Sikeresen megrendeztük Lajkó Istvánné Balogh Erzsébet (Balogh András lánya) festménykiállítását.


Hagyományaink vendégségben - Tájházak találkozója - 2022. szeptember 10.

Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) szervezésében az ország egész területéről mutatkozhattak be a tájházak képviselői.

Csoportunk színes kiadványokkal mutatta be településünket, értékeinket az érdeklődőknek. Kodrán János lakodalmi rigmusai kíséretében esküvői képekkel idéztük fel a régi idők palotai lakodalmait. A rendelkezésünkre bocsátott tájházban videó vetítésen nyerhettek betekintést látogatóink a Falulakodalmasunk történéseibe. A Csanádpalotai Hagyományőrző Néptánccsoport tagjai dél-alföldi táncokkal, énekekkel színesítették a bemutatkozásunkat.

Az Asztalos P. Kálmán Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház 30 éves alapítása alkalmából oklevelet kapott a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnökétől és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatójától. 


Dr. Kander Zoltán, főorvos délutáni beszélgetés - 2022. június 23.

A meghívott vendég dr. Kander Győző fiaként gyermekkorát Csanádpalotán töltötte, elbeszélései nyomán megelevenedtek nem csak Palota, hanem családja múltbeli emlékei. Édesapja dr. Kander Győző az 1920-as években került Csanádpalotára körorvosnak.


2022. május 20-21. -  I. Országos Lámpástalálkozó és Kiállítás 

A találkozó és a Kiállítás az Asztalos P. Kálmán Tájházban volt. A lámpás kiállítás Deli István csanádpalotai lámpagyűjtő több száz lámpát tartalmazó gyűjteményére alapozódott, ehhez csatlakoztak az ország több pontjáról kiállítók. Nagy örömünkre a tájház újra megtelt régiségekkel.

Egyesületünk elnökét felkérték a kiállítás szervezői, hogy településismertetőt mondjon a megjelent kiállítóknak és érdeklődőknek. Erről a Rádió7 hangfelvételt készített Benke Marcell elnökkel, melyet május 27-én a Közös Nevező című műsorban lehetett meghallgatni. A hanganyagot csatoljuk, ajánljuk meghallgatásra.

Deli István lámpagyűjteményének a csanádpalotai helyi értéktárba történő felvétele van folyamatban, melyet Hajas Lászlóné egyesületünk elnökségi tagja készített el. Ehhez a javaslathoz Benke Marcell elnökünk is írt ajánlást, mely a képek alatt olvasható.

AJÁNLÁS

Mai elektromos árammal - elektromos fénnyel - átszőtt világunkban hajlamosak vagyunk elfelejteni a letűnt korok "fényét", pontosabban sötétségét. A közelmúlt pár órás áramszünete alatt, a lakást és az utcát beborító teljes sötétség, eszünkbe juttatta a gyerekkor világító eszközét a petróleumlámpát, a viharlámpát. Még a ma élők közül is sokunknak a ma már csak pislákoló sárga fény jelentette a világosságot, az otthont.

Csanádpalotán, ahol régen igen kiterjedt tanyavilág volt, talán a sötétség ellen még fontosabb fegyver volt a lámpa. Petróleumlámpánál folyt a mindennapi élet a házban, ennek gyér fényénél végezte a család a mindennapi teendőit. Minden háznál, tanyán legalább egy - de inkább több - viharlámpa volt szolgálatban, hiszen a gazda az állatokhoz - különösen a hosszú téli estéken - azzal a kezében ment ki. Az állatok etetése reggel este sötétben folyt, csak a felakasztott viharlámpa nyújtott világosságot. Az iskolába menő gyerekek reggelije a petróleumlámpa társaságában zajlott. A délután fontosabb dolgokra kellett, kinek játékra, csavargásra a társakkal, kinek állatok őrzésére és egyéb ház körüli munkára. A tanulásra az esti sötétben csak a lámpa lehetett a társ. A lámpák fényében gyűlt össze a szomszédolás alkalmával a tanyavilág vagy az utca embere is.

A múlt eme fontos emlékét felkutatni, gyűjteni és ezzel megmenteni a jelennek és a jövőnek szép és hasznos cselekedet. Szinte minden palotai embernek kell, hogy mondjon valamit egy régmúltat idéző lámpa.

A petróleumlámpák, viharlámpák jelenkori felhasználására is példát láthattunk a közelmúltban Csanádpalotán megrendezett lámpás találkozón. A kiállítás lehetőséget biztosított más vidékeken élő lámpagyűjtőkkel, de sok helybeli lakosnak is az egymással való találkozásra, különböző közös programokra. A lámpák még most is képesek összehozni az embereket.

A viharlámpa gyűjteményt ajánlom a helyi értéktárba!

Csanádpalota, 2022. június 28.

Benke Marcell, elnök

Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület


Település takarítási akció - 2022. május 14.

Tegyünk együtt Csanádpalotáért Egyesület szervezésében valósult meg a település takarítási akció, melyen a mi egyesületünk tagjai többek között felújították a szőlőben lévő emlékkeresztet. 


Húsvéti barangoló - 2022. április 20.

A Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület kezdeményezésére, a Kelemen László Művelődési Ház szervezésében valósult meg a Húsvéti barangoló. Az Értéktárban szereplő nevezetes palotai épületek történetét ismerhették meg az érdklődők a négynapos játékos kvízfeladványokon keresztül.


Az Egyesület és az Önkormányzat 2021 novemberben megállapodást kötött. E szerint az Egyesület a helytörténeti gyűjteményt a régi mozi épületébe telepítheti át a régi bölcsőde épületéből. 

Ezt a munkát tavasszal tervezzük végrehajtani. 

Előtte az épületen apróbb átalakításokat, tatarozást szeretnénk végrehajtani. 

Ennek módját és a szükséges forrásokat még keressük! 


Nagyjaink. Palotai hírességek, híres palotaiak - 2021. november 2.


A megemlékezés hangulatát és a résztvevők számát is nagyban emelte Deli István viharlámpa gyűjteményének felhasználása! Köszönet érte!Aradi vértanúk emlékére - 2021. október 6.


Megható megemlékezést tartott a Helytörténeti Egyesület a Kelemen Emlékparkban az Aradi vértanúk emlékére!

Köszönet Haluska Margit és Nyerges Mihály kedves közreműködéséért! A zenei betétek méltóak voltak!
Köszönet a Kelemen László Művelődési Háznak a virágosításért!
Tisztelet a hősöknek! Nyugodjanak békében!


Emléktábla avatás - 2021. szeptember 30.


Egyesületi tagunk Dr Várkonyiné Trembeczki Ágnes kezdeményezésére és célzott anyagi támogatásával egy márvány emléktáblát készítettünk a helyi Dér István Általános Iskola falára. Az emlékezés apropója a korábban e falak közt négy évig működött gimnázium. 

Sikeresen lebonyolítottuk a gimnáziumi emléktábla avatást. Az ünnepségről részletes felvétel készült, az alábbi linken megtekinthető.

A Délmagyar 2021 szeptember 30-án ezt írta:

Őrzik a palotai gimnázium emlékét 

Szabó Imre

Csanádpalotán egykor, több mint fél évszázada, ha csak néhány évig is, de működött gimnázium. Emlékét mostantól az egyik öregdiáknak köszönhetően tábla őrzi a kisváros főterén.

- Isteni volt, felejthetetlen - mondta meghatottan, könnyeivel küszködve Várkonyiné Trembeczki Ágnes, aki az egykori csanádpalotai gimnázium diákja volt.


Az élet ugyan az érettségi után másfelé sodorta, de végül visszaköltözött oda, ahol született, és ez nagyrészt azoknak a csodaszép emlékeknek köszönhető, amelyekben a gimnáziumi évek alatt része volt.

Most ő készíttetett emléktáblát, amit a valamikori gimnáziumnak is otthont adó helyi általános iskola falán csütörtökön lepleztek le.

A csanádpalotai helytörténeti egyesület által szervezett ünnepségen elhangzott, a falu nappali tagozatos, általános gimnáziuma 1963 és 1967 között működött. Megalapítása egy akkori kormányrendeletnek volt köszönhető, ami előirányozta a vidék felemelését, és szorgalmazta, hogy kisvárosokban, falvakban is induljon középiskolai képzés.

Ami a palotait illeti, ezt egészen komolyan vették helyben, hiszen például a diákoknak egyenruhát és sapkát kellett viselniük, a németül tanuló diákokat tanulmányútra vitték az akkori Kelet-Németországba, de arra is volt példa, hogy az egyik pedagógus estefelé körbebiciklizte a falut, ellenőrizve, hogy a gimnazisták sötétedés után nincsenek-e az utcán - ez ugyanis tilos volt.

Volt idő, hogy egyszerre 3 osztály volt, és színjátszókörük, néptánccsoportjuk is volt.

Trembeczki Ágnes jó szívvel emlékezett az egykori tanárokra, a ma már 90 felett járó volt osztályfőnökre, Spák Imrére és persze a diáktársakra, akikkel rendszeresen tartanak osztálytalálkozót. Őt azért íratták gimnáziumba, hogy neki már ne kelljen nehéz paraszti munkát végeznie, és azért a palotaiba, mert így tudott vigyázni az öccsére, aki az egy épületben lévő általános iskolában tanult.

- A mi évfolyamunknak még megengedték, hogy itt érettségizzen, de az utánunk következőknek már Makón, a Juhász Gyula nevét viselő gimnáziumban kellett befejezniük a tanulmányaikat - tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a palotai gimnázium színvonalas volt, hiszen például az ő 28 fős osztályából 20 nebulónak sikerült egyetemre vagy főiskolára bejutni, és ez az arány megfelelt az akkori átlagnak.

Ma már nem tudni, hogy a gimnázium sorsát mi pecsételte meg. Van, aki úgy emlékszik, a helyi tanács nemet mondott arra az igényre, hogy építsenek önálló épületet a középiskolának, mások úgy emlékeznek, egy központi rendelkezés szüntette meg. Ami biztos: ma már sehol sincs semmilyen hivatalos, írásos nyoma, pedig levelező tagozatos gimnáziumi oktatás 1986-ig még folyt Palotán. Mostantól - a csütörtökön felavatott emléktáblán kívül - az is őrzi az emlékét, hogy története visszaemlékezésként bekerült a helyi értéktárba.


Kulturális Örökség Napja - 2021. szeptember 19.

Kulturális örökség napja alkalmából kerékpár túra keretében jártuk be településünk egyes nevezetességeit. A túrát Forró Flóra és Ádók Péter szervezte és több egyesületi tagunk, mint előadó is részt vett.I. Palotai Civilek Napja - 2021. szeptember 11.


Szeptember 11-én került megrendezésre
az I. Palotai Civilek Napja szabadtéri rendezvény. Egyesületünk a 600 éves kiállítással és bemutatkozó előadással vett részt. 

Köszönjük Ádók Istvánnak és Forró Flórának!Virágültetés a keresztnél - 2021. augusztus 21.


A településünkön örvendetesen civil akciók indultak az utcák, terek takarítására. Egyesületünk is csatlakozott a kezdeményezéshez. Mi az útszéli keresztek környékét és az iskolák előtt takarítottunk és virágosítottunk.


600 éves Csanádpalota Kiállítás - 2021. július 17.


A Csanádpalota fennállásának 600 éves évfordulójára összeállított kiállítást a Városnap alkalmával annak keretében tartottuk. A kiállításon egy részletes előadás is volt Fejes Ferenc egyesület elnökségi tag, helytörténet kutató, nyugalmazott iskolaigazgató részéről.

https://www.facebook.com/onkormanyzatcsanadpalota/videos/159553936262921


Tájházak Napja Makón - 2021. július 7.


Értéktárak, tájházak (múzeumok éjszakája) bemutatkozásán Makón a Csanádpalotai Értéktár képviseletében vettünk részt. Kiállítottuk Kelemen László életét bemutató diarámát, valamint Asztalos P. Kálmán életútját. A Csanádpalotai Hagyományőrző Néptánc csoport is fellépett. Az értéktárban szereplő margarinos kiflit az egyesület tagjai sütötték. Mind elfogyott!


A kövegyi gémeskút - 2021. tavasz


A kövegyi csordakút 2020-ban megkezdett felújítása 2021 tavaszára befejeződött. A felújítás Vetró József és az általa összefogott csapat munkáját dicséri. A segítők és támogatók nevei a táblán fel vannak sorolva. Köszönjük! 

A kút ünnepélyes felavatása a vírus helyzet és más egészségügyi problémák miatt még nem valósult meg, de nem tettünk le róla! A lényeg, hogy bárki arra járó leülhet és megnézheti a múlt e megmentett darabját.


2020. évi beszámoló - 2021. május


Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület 2021.05.29-én a csanádpalotai horgásztónál - egy csodálatos környezetben - közgyűlést tartott. Jelen voltak az egyesület alapítótagjai, a meghívott tiszteletbeli tagok és az egyesület új tagjai is.

A közgyűlésen Benke Marcell elnök ismertette az egyesület 2020. évi tevékenységét és elmondta a 2021. évre tervezett eseményeket, feladatokat, célkitűzéseket.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

Ezután egy közös ebéd keretében kötetlen beszélgetés folytatódott. Köszönet illeti az ebéd és a sok sütemény elkészítőit is.

Mellékeljük a 2020. évi szöveges beszámoló
és a 2021. évi szöveges tervet.


Megjelent a Délmagyarország-ban: 

Gyertyákat és mécseseket gyújtottak 2021. 04. 28.
 

Ma lett 600 éves Csanádpalota

Tóth A. Péter

A Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület szerda kora este gyertyagyújtást szervezett a Nepomuki Szent János templomnál.

A résztvevők a település legidősebb épülete előtt – Csanádpalota 600. évfordulóján – egy-egy szál gyertya meggyújtásával emlékeztek.

– Bízunk benne, hogy még tisztul a kép a falu múltjáról, és fel tudunk lebbenteni egy-két fátylat. A minimum, hogy kötelességünk fenntartani az emlékezés folyamatát, átadni, megörökíteni azt, amit már tudunk a múltról, azt, amit a jelenben cselekszünk

– mondta lapunknak Benke Marcell, a Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület elnöke.

A csendes megemlékezésen felelevenítették Csanádpalota múltját, megalapítását. Az egyesület elnöke hangsúlyozta, a jelenkor emlékezőinek az a feladata, hogy felkutassák mindazt, amit az előttük járó falukutatók, krónika írók már kiderítettek, lejegyeztek. A község első írásos említése 1421. április 28-hoz kötődik, egy okirat tanúsága szerint a nagylaki Jánki család birtoka volt a terület. 1893-tól vált hivatalosan Csanádpalotává, ekkor a település lakói katolikus magyarok voltak, mellettük az elmagyarosodott tótok (szlovákok) száma volt jelentős.

– Voltak tragédiák, háborús veszteségek, pusztító járványok, éhínségek, a lakosság létszáma a pár száztól a hatezerig váltakozott. Jelen korunkban egy csendes pusztulásnak lehetünk a szemtanúi, a lakosság elköltözött, elöregszik, csökken. A jövő ködfüggönyén segít átlátnunk, ha ismerjük a múlt emberpróbáló történéseit, tanulságait. Minden hullámvölgy után felemelkedés jött, bízzunk tehát a jövőben! – fogalmazott Benke Marcell, aki újabb 600 évet kívánt Csanádpalotának.A kövegyi gémeskút felújítási munkái - 2020. november


A nyár elején fogalmazódott meg a kövegyi gémeskút felújításának ötlete. 

Az előkészítés már a nyáron megkezdődött, mostanában pedig a gém felállításával folytatódott a látványos munka. A felújítás Vetró József mester vezetésével több résztvevő és támogató segítségével folyik. 

A későbbiekben folyamatosan beszámolunk a munkáról.


2021. január


A gémes kút felújítás újabb állomása.Temetői túrát szervezett a Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület
 - 2020. október

"Van egy nap, amikor kimegy a falu a temetőbe virággal, fénnyel, ami elmúlik, és békével, szeretettel, ami nem múlik el. Nincs már ezen a napon fájdalom, csak enyhe távoli szomorúság úszik a táj felett, mint maga az ősz bánatos, ködös álomra készülő ragyogása." 
Fekete István szavaival indítom a mai megemlékezésünket, melyen a település közéleti személyiségei közül idézünk meg párat, ezzel is adózva a köz érdekében tett munkálkodásuk előtt.
Csanádpalota híres személyiségeire gyertyagyújtással emlékeztünk meg. Hagyományt szeretnénk teremteni, minden évben halottak napján felkeressük sírjukat. 

Hajasné Erzsike, elnökségi tag megemlékező gondolatait hallhattuk. 

Először az Emlékparkban, a régi temetőben kerestük fel
Kelemen László, Brengartner Henrik, Csikesz Lajos, Buja György és Búja Lajos emlékhelyét.
Majd megemlékezésünket az új temetőben folytattuk, ahol mécsest gyújtottunk
Asztalos P. Kálmán, Bazsó Dénes, Hári Lajos, ill. Németi Bálint emlékére.

A jövőben az Egyesület további nagyjainkkal egészíti ki a megemlékezések sorát. 2020. október 6-i megemlékezésNémetiné Kodrán Erzsébet könyvbemutatója - 2020.09.26.A.P.K. Tájház látogatása - 2020.09.02.Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület székhelye
Udvar és a gyűjtemények rendezése  - 2020. szeptemberCsanádpalotai Helytörténeti Egyesület megalakulása - 2020. augusztusTrianon 100 megemlékezés