Hírek - Események2020. évi beszámoló - 2021. május


Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület 2021.05.29-én a csanádpalotai horgásztónál - egy csodálatos környezetben - közgyűlést tartott. Jelen voltak az egyesület alapítótagjai, a meghívott tiszteletbeli tagok és az egyesület új tagjai is.

A közgyűlésen Benke Marcell elnök ismertette az egyesület 2020. évi tevékenységét és elmondta a 2021. évre tervezett eseményeket, feladatokat, célkitűzéseket.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

Ezután egy közös ebéd keretében kötetlen beszélgetés folytatódott. Köszönet illeti az ebéd és a sok sütemény elkészítőit is.

Mellékeljük a 2020. évi szöveges beszámoló
és a 2021. évi szöveges tervet.Korábbi események


Megjelent a Délmagyarország-ban: 

Gyertyákat és mécseseket gyújtottak 2021. 04. 28.
 

Ma lett 600 éves Csanádpalota

Tóth A. Péter

A Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület szerda kora este gyertyagyújtást szervezett a Nepomuki Szent János templomnál.

A résztvevők a település legidősebb épülete előtt – Csanádpalota 600. évfordulóján – egy-egy szál gyertya meggyújtásával emlékeztek.

– Bízunk benne, hogy még tisztul a kép a falu múltjáról, és fel tudunk lebbenteni egy-két fátylat. A minimum, hogy kötelességünk fenntartani az emlékezés folyamatát, átadni, megörökíteni azt, amit már tudunk a múltról, azt, amit a jelenben cselekszünk

– mondta lapunknak Benke Marcell, a Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület elnöke.

A csendes megemlékezésen felelevenítették Csanádpalota múltját, megalapítását. Az egyesület elnöke hangsúlyozta, a jelenkor emlékezőinek az a feladata, hogy felkutassák mindazt, amit az előttük járó falukutatók, krónika írók már kiderítettek, lejegyeztek. A község első írásos említése 1421. április 28-hoz kötődik, egy okirat tanúsága szerint a nagylaki Jánki család birtoka volt a terület. 1893-tól vált hivatalosan Csanádpalotává, ekkor a település lakói katolikus magyarok voltak, mellettük az elmagyarosodott tótok (szlovákok) száma volt jelentős.

– Voltak tragédiák, háborús veszteségek, pusztító járványok, éhínségek, a lakosság létszáma a pár száztól a hatezerig váltakozott. Jelen korunkban egy csendes pusztulásnak lehetünk a szemtanúi, a lakosság elköltözött, elöregszik, csökken. A jövő ködfüggönyén segít átlátnunk, ha ismerjük a múlt emberpróbáló történéseit, tanulságait. Minden hullámvölgy után felemelkedés jött, bízzunk tehát a jövőben! – fogalmazott Benke Marcell, aki újabb 600 évet kívánt Csanádpalotának.A kövegyi gémeskút felújítási munkái - 2020. november


A nyár elején fogalmazódott meg a kövegyi gémeskút felújításának ötlete. 

Az előkészítés már a nyáron megkezdődött, mostanában pedig a gém felállításával folytatódott a látványos munka. A felújítás Vetró József mester vezetésével több résztvevő és támogató segítségével folyik. 

A későbbiekben folyamatosan beszámolunk a munkáról.


2021. január


A gémes kút felújítás újabb állomása.Temetői túrát szervezett a Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület
 - 2020. október

"Van egy nap, amikor kimegy a falu a temetőbe virággal, fénnyel, ami elmúlik, és békével, szeretettel, ami nem múlik el. Nincs már ezen a napon fájdalom, csak enyhe távoli szomorúság úszik a táj felett, mint maga az ősz bánatos, ködös álomra készülő ragyogása." 
Fekete István szavaival indítom a mai megemlékezésünket, melyen a település közéleti személyiségei közül idézünk meg párat, ezzel is adózva a köz érdekében tett munkálkodásuk előtt.
Csanádpalota híres személyiségeire gyertyagyújtással emlékeztünk meg. Hagyományt szeretnénk teremteni, minden évben halottak napján felkeressük sírjukat. 

Hajasné Erzsike, elnökségi tag megemlékező gondolatait hallhattuk. 

Először az Emlékparkban, a régi temetőben kerestük fel
Kelemen László, Brengartner Henrik, Csikesz Lajos, Buja György és Búja Lajos emlékhelyét.
Majd megemlékezésünket az új temetőben folytattuk, ahol mécsest gyújtottunk
Asztalos P. Kálmán, Bazsó Dénes, Hári Lajos, ill. Németi Bálint emlékére.

A jövőben az Egyesület további nagyjainkkal egészíti ki a megemlékezések sorát. 2020. október 6-i megemlékezésNémetiné Kodrán Erzsébet könyvbemutatója - 2020.09.26.A.P.K. Tájház látogatása - 2020.09.02.Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület székhelye
Udvar és a gyűjtemények rendezése  - 2020. szeptemberCsanádpalotai Helytörténeti Egyesület megalakulása - 2020. augusztusTrianon 100 megemlékezés